Sonrisa Online

4 lucruri care te ajută să îți îmbunătățești tehnica în dans

 

 

Una dintre filosofiile după care ne ghidăm în timpul cursurilor noastre de dans este să îi învățăm pe cursanții noștri cum să danseze, nu să ii învățăm câteva mișcări de dans și atât.

Din rolul de instructor am observat cum fiecare student dezvoltă treptat propriile preferințe în materie de dans. Unii dintre ei preferă footwork sau elementele de shine, iar alții se simt mult mai bine atunci când dansează alături de un partener. Indiferent de preferința principală, tehnica joacă un rol la fel de important. Ea este principala modalitate de evoluție și succes a unui dansator.

De-a lungul carierei mele de dansator, tehnica a fost pilonul principal care m-a ajutat să mă exprim liber și natural prin dans. Am simțit o eliberare aparte atunci când nu m-am mai văzut nevoit să mă concentrez pe timing încontinuu și asta mi-a dat frâu liber să interpretez muzica exact așa cum am simțit. De abia din acel moment am putut să spun că am reușit să mă bucur cu adevărat de dans. 

 

“A învăța să mergi te eliberează. A învăța să dansezi însă, îți dă cea mai mare libertate: de a exprima cine ești cu întregul tău corp”. Rabindranath Tagore

 

Oricine dansează își dorește să arate și să se simtă bine pe ringul de dans. Cel mai probabil atunci când dansezi partnerwork, îți dorești să îți vezi partenerul sau partenera cum se bucură de experiența dansului cu tine. Pe de altă parte, când dansezi footwork, îți dorești ca mișcările să fie cât mai naturale și mai fluente, iar aceste dorințe pot fi îndeplinite doar atunci când e folosită în mod corect tehnica.

O tehnică bună face dintr-un începător un dansator avansat care continuă să progreseze. Ajută la dezvoltarea flexibilității corpului, crește forța și dă finețe mișcărilor în timp ce le face să pară naturale și ușor de făcut. 

 

În cazul în care te-ai întrebat ce poți să faci să îți dezvolți o tehnică bine pusă la punct în dans, am câteva tips-uri pentru tine. 😊

 

Practică ori de câte ori ai ocazia

 

Vorba aia, ”practice makes improvement”. Practica este singurul mod prin care îți poți dezvolta skill-urile de dansator.

 

Tehnica pornește de la mișcările de bază. Odată ce basic-ul este executat corect, de acolo începe frumosul progres al oricărui dansator. Practicând exerciții în mod constant, mușchii sunt stimulați să dezvolte propria memorie în dans, iar de acolo nu ai loc decât de tot mai multă creștere.

 

Revenirea la pașii de bază este întotdeauna o idee bună. În special atunci când este făcută în mod conștient și din dorința de a-ți îmbunătăți mișcările cu fiecare repetiție. 

Ajută-te de oglindă pentru a-ți putea vedea mișcările și pentru a te autoanaliza. Atunci când acorzi atenție propriului corp, inevitabil vei vedea ce mai ai de îmbunătățit, dar și ce faci bine.

 

Fii deschis să înveți mișcări de footwork și shine

 

Dansul solo e o modalitate prin care înveți cum să ai încredere în tine și cum să îți coordonezi corpul în așa fel încât să reușești să te exprimi liber prin dans și să îți creezi propriul tău stil. 

 

E o modalitate prin care ajungi să îți cunoști corpul și să îl înțelegi mai bine. Încrederea crește, timing-ul se îmbunătățește, iar muzicalitatea devine parte din tine și observi cum mișcările tale devin tot mai naturale.

 

Fii prezent în timpul dansului

 

Focusul pe o tehnică bună în timp ce dansezi te încurajează să fii conștient de fiecare mișcare pe care o faci și îți sedimenteaza în felul acesta teoria din timpul cursurilor.

 

Când vine vorba de dans, a avea tehnică înseamnă a ști să îți controlezi părțile corpului astfel încât să te folosești de energia ta, să eviți accidentări și să îți încurajezi partenerul sau partenera să se simtă bine când dansează cu tine. 

 

Ca lider, spre exemplu, tehnica te ajută să dai semnale de leading clare și să păstrezi conexiunea cu partenera ta. Ca follower, tehnica te ajută să înțelegi semnalele leaderului și să faci mișcări de styling care să nu încurce bunul mers al dansului în doi. De ambele părți, obiectivul principal este ca dansul să fie natural și să scoată în evidență frumusețea mișcărilor a ambilor parteneri.

 

Învață coregrafii, fie ele de footwork sau partnerwork

 

În procesul de învățare a unei coregrafii, inevitabil îți vei pune mușchii memoriei dar și pe cei fizici la treabă. E o modalitate fun prin care poți pune în practică toate cele trei puncte menționate mai sus: repeți anumite mișcări de bază, ești prezent în timpul dansului (pentru că trebuie să fii atent la pași) și înveți elemente de shine.

 

Poți integra anumite mișcări de shine și în timpul dansului alături de un partener. Secretul este să îți lași corpul să comunice liber și să îl ajuți să stăpânească tehnica atât de bine încât mintea ta să nu se mai preocupe de următoarea mișcare. Asta ca tu să te miști cât mai natural și mai armonios posibil, pe ritm. 😋

 

Ține minte că totul este posibil atunci când ai o fundație puternică formată din mișcări de bază, o tehnică bună de following sau leading, capacitate de coordonare a corpului și exercițiu. Nimeni nu se naște dansator. Talentul în dans nu este ceva pe care îl ai sau nu, însă este ceva care poate fi fructificat în timp prin multă, multă repetiție și muncă cu propria persoană. ✨

 

Adrian, instructor și fondator Sonrisa Dance Center

 

Ți-a plăcut articolul?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Vezi mai multe:

Rolul dansului în viața noastră

Salutare cititorule 🙂 , Știi, mă întrebam astăzi (de fapt, nu doar acum, întotdeauna mă gândesc la asta)… de ce te-ai apucat de dans, de ce te-ai înscrie la o școală de

5 beneficii ale dansului pentru copii

Una dintre cele mai mari preocupări ale unui părinte se învârte în jurul sănătății și educației copiilor. Deși, suntem mai mult decât mulțumiți să le oferim copiilor acces la tehnologie, încă de

Vrei să înveți să dansezi Salsa sau Bachata de la Zero?

Înscrie-te astăzi în cea mai complexă platformă de cursuri de dans din România