Sonrisa Online

Ce trebuie să știi despre limbajul dansului

Comunicarea este atât de importantă în viața noastră de zi cu zi, iar capacitatea de a vorbi, a citi și a scrie este esențială. Dar te-ai întrebat vreodată ce limbaj are dansul?

Comunitatea noastră globală de dansatori și alți adepți ai dansului nu ar fi în măsură să descopere informații noi, să discute idei sau să împărtășească surse de inspirație. Cu toate acestea, frumusețea dansului este că putem exprima atât de multe fără să rostim un singur cuvânt.

Știai că dansatorii folosesc coregrafiile pentru a comunica cu publicul? 

Exact așa și este, prin munca lor, încearcă să se conecteze cu oamenii și să provoace o reacție emoțională. Pentru a fi cu adevărat implicat ca dansator și pe deplin recunoscător ca membru al unui public, cred că nu trebuie să fii niciodată pasiv. Dansul este comunicarea activă – cu tine însăți, cu colegii și profesorii, cu publicul. Ar trebui să-ți propui să profiți la maxim de fiecare experiență de dans.

Este dansul un “limbaj”?

Cu siguranță DA! Corpul tău transmite o poveste, scrisă în fiecare zi a vieții tale, și, uneori, chiar dacă încerci să ascunzi complet ceea ce simți, remarci că nu reușești de fiecare dată.

Dansul îți permite să exprimi emoții și gânduri într-un mod de comunicare onest și poate atinge oamenii în moduri prin care cuvintele nu le pot pur și simplu.

În timp ce stilurile de dans precum contemporanul se pretează la descrierea demonstrativă a gândurilor, anxietăților și a temerilor noastre interioare, alte genuri sunt comunicative în moduri diferite. Ca de exemplu atmosfera și comunitatea creată în lumea latino… te face să dansezi cu sufletul.

Dansul poate fi pentru tine (sau pentru alții) un mijloc de eliberare emoțională sau un mod care transmite bucurie, dragoste și patos. Este o artă și o formă de comunicare, deoarece poate simboliza nu doar emoții și gânduri, ci și un foc care arde.

Ceva care ne-a fascinat întotdeauna, privind dansurile latino, a fost șansa, libertatea și creativitatea pe care ți-o oferă acest stil. Dansul, limbajul și mișcarea umană sunt, desigur, mult mai complexe și implică un grad considerabil de flexibilitate.

Transmiterea sensului – prin dans

Cum înveți să “vorbești” și să “auzi” limbajul dansului?

O modalitate este să experimentezi modul în care dansul comunică idei, povești, emoții și stări de spirit folosind următoarele șase elemente de bază:

  • Spațiu – reprezentat de direcție, nivel, proporția și încadrarea sălii, gruparea și forma ringului de dans;
  • Ritm – nu lipsește prin tempo, durată, accent și unitate de măsură;
  • Dinamică – exprimat prin mișcările executate (forță, energie, tensiune, relaxare și flow);
  • Forma dansului – relația de schimbare a participantului cu o altă persoană sau obiect sau, inclusiv, cu spațiul;
  • Locomoția dansul în sine, este mijlocul de a te deplasa dintr-un loc în altul, inclusiv prin figurile executate pas cu pas;
  • Gestul – mișcarea care implică figuri elegante și suave.

Sau cum ne mai place nouă să spunem: “închide ochii, simte ritmul și dansează”.

În opinia noastră, dobândirea limbajului dansului te ajută să copiezi rutina unui profesor prin efectuarea unei serii de pași prin care, înțelegând cu adevărat fiecare element, îți oferă ocazia 

să explorezi, să-ți îmbunătățești tehnica și, de ce nu, să-ți creezi propria coregrafie.

Dar ai nevoie să parcurgi multe lecții de dans, să repeți fiecare mișcare sau figură până ce ajungi aproape de perfecțiune, și să nu uiți niciodată să fii relaxat și să te mai și distrezi.

Fie că este expresia emoției, magiei, artei, spiritului sau sufletului, dansul reprezintă astfel o formă importantă de activitate intelectuală… nu este doar un limbaj, deoarece vorbește despre trecut și viitor, timp și spațiu, și despre ceea ce este inexprimabil.

Și nu uita:

Dansul comunică idei, povești, emoții și stări de spirit,
la fel ca proza și poezia.

Ți-a plăcut articolul?
+1
2
+1
5
+1
3
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Vezi mai multe:

Dansul nu este o afacere, este un schimb de energie

Pandemia a ridicat bariere în jurul comunității dansatorilor dar ei au profitat din plin de această perioadă să-și perfecționeze coregrafia cât și să se dezvolte ca oameni. Despre cine vorbesc? Doi oameni,

Dansul ne face mai fericiți

O mulțime de lucruri mici, simple îmi dau o stare de bine și mă fac fericită. O bucățică de ciocolată, o plimbare într-o zi însorită, o oră de sport sau câteva mișcări

Top 5 beneficii ale dansului

Întotdeauna am crezut că dansul este un mod de eliberare al nostru, al tuturor oamenilor, prin modurile sale de exprimare și prin impactul pe care îl poate aduce în viața fiecăruia. De-a

Vrei să înveți să dansezi Salsa sau Bachata de la Zero?

Înscrie-te astăzi în cea mai complexă platformă de cursuri de dans din România