Sonrisa Online

Păstrează pasiunile și visele active – Dancer’s Voice cu Ali de la Step in2 Salsa

Oportunitățile de a învăța de la cei mai buni și de a se dezvolta sunt șanse nicidecum pierdute pentru Alexandra Purenciu-Ichim, sau Ali după cum este cunoscută în lumea dansului atât de către cursanții și colegii școlii de dans Step in2 Salsa (unde este co-fondator alături de Edi Kis), cât și de cei care împărtășesc o pasiune comună numită dans.

Ali este o femeie plină de viață care te molipsește cu energia ei pozitivă și, totodată, o salseras dedicată și perseverentă care își urmează visul de a dansa și de a transmite bucuria ei cu ceilalți. Dacă vrei să afli cum, citește în continuare interviul nostru, un prim număr al ediției Dancer’s Voice, cu multă voie bună și inspirație.

1. Cine ești tu, Ali?

Oamenii spun că sunt reprezentanta unui stil aparte, ieșind în evidență prin eleganța mișcărilor, bucuria de a dansa și prin energia minunată pe care o eman atât pe scenă cât și în sala de curs. 

2. Povestește-mi despre experiența ta de dans și cum ai ajuns să predai?

Am o experiență de salsa de 16 ani. Repertoriul meu de artist în comunitatea salsa este diversificat, atât pe scena multor festivaluri naționale cât și internaționale, oferind oamenilor zâmbete pe ritm.

Am început cu un workshop acordat de Iulian și Eva în cadrul Festivalului de Salsa de la Brașov (pe atunci nu era congres), care ne-au susținut, iar în ianuarie 2010 am apărut pe scena Congresului Național de Salsa împreună cu Edi, în calitate de pereche, unde am avut primul nostru show de succes, diferit în acea perioadă. După care, în februarie 2010, împreună cu Edi Kis, am deschis școala de dans Step in2 Salsa.

În parcursul meu de salsera, am predat două workshop-uri în Australia, la Academia lui Oliver Pineda în 2011, cât și în Mongolia, unde am pus bazele Salsa On1, Salsa On2 și Bachata Dominicană pentru comunitatea de salsa din Ulaanbaatar, trei ani la rând (2014 – 2017). Printre reușitele mele, menționez și proiectul de Ladies Styling, “AliStyle”, pe care l-am dezvoltat în cadrul școlii Step in2 Salsa.

3. De ce Step In2 Salsa? Ce doriți să exprimați prin motto-ul școlii “Dance with your heart and your body will follow“?

Când am pornit Step in2 Salsa, am plecat de la idea că, pentru noi, dansul înseamnă iubire și un stil de viață. Noi fără dans nu putem fi noi, așa cum ne știe toată lumea. Nu putem exista fără dans, și atunci ne-am întrebat ce este cel mai important și am constatat că iubirea față de dans este totul. Și am început să căutăm un slogan, bineînțeles că textul nu ne aparține, dar am dorit un citat care să se potrivească sufletelor noastre și de dorința de a da mai departe din cunoștințele noastre. Drept urmare am găsit citatul:

Dance with your heart and your body will follow!

Prin care atât noi cât și toți cei care calcă pragul școlii noastre sunt caracterizați de acest citat pentru că odată ce faci ceva din inimă și cu dragoste atunci corpul te urmează pretutindeni. Altfel spus dorim să exprimăm că oricine are iubire în suflet, are un ritm (dat de inimă) și poate să danseze.

4. Cum se desfășoară o oră obișnuită la Step In2 Salsa? 

Voi vorbi despre o oră obișnuită înainte de pandemie și una de acum, deoarece este puțin mai diferită.

Din perspectiva cursantului, îți lași abonamentul la recepție unde te așteaptă o colegă drăguță, și anume Nicoleta, apoi intri în sala de dans, te schimbi, și începe ora în sine. La început cu puțin social, apoi încălzire – în mod diferit în funcție de grupa de dans (aprox 5-10 min) – și se continuă cu învățarea unor elemente noi de footwork încorporate la cele predate deja până la ora respectivă, apoi se mergea pe partner work. 

Din perspectiva instructorului, la finalul fiecărei ore le mulțumim cursanților pentru acea seară/curs, îi felicitam pentru tot ce realizau și îi aplaudam.

După pandemie, energia nu s-a schimbat chiar foarte mult, dar entuziasmul a crescut mai mult pentru că 

ne lipseau foarte mult oamenii
cu care împărtășim fiecare oră și energia lor.

Ora se desfășoară doar cu footwork, încălzirea este identică pentru toate grupele pe o melodie de salsa. Ca să nu să se plictisească foarte repede, încercam să improvizăm și cu alte elemente distractive pentru că lumea vine mai mult pentru socializare nu neapărat pentru a se perfecționa în materie de dans.

5. Care a fost cea mai mare provocare a ta, ca instructor, și cum ai depășit-o?

Este o întrebare grea … recunosc.

O provocare este de a găsi elemente noi și frumoase prin care să-i atragă pe cursanți și să nu-i facem să iasă din sala de dans epuizați (sau cel puțin să nu fie mai epuizați decât au venit). Vrem ca ei să lase toate grijile la ușă și să reușească să-și schimbe tonusul zilei.

Nu știu dacă este o provocare ca instructor sau ca și lider de școală, pentru că, ca instructor doar vii, predai și pleci acasă, iar ca lider este mai mult de atât … este să găsesc un echilibru între toate reperele acestui centru de dans și să oferim oamenilor bucuria de a veni și de a se regăsi.

Ceea ce văd eu în oameni este mai mult decât văd ei.

6. Care este momentul sau amintirea ta preferată ca instructor?

Oau, da! Nu cred că poate fi doar un moment sau o amintire. 

Sincer, fiecare aniversare sau, mai bine spus, fiecare moment în care intru în sală și-mi vedeam oamenii dansând cu zâmbetul pe buze, și fericirea pe care Step in2 Salsa o aduce în viețile fiecăruia … acela este momentul meu de emoție maximă.

De asemenea, evenimentele la care am participat, oamenii care s-au cunoscut sau copiii care au luat naștere în cadrul școlii … toate acestea sunt momente și legături frumoase care s-au creat la noi în familie, Step in2 Salsa.

7. Cum îți motivezi cursanții, respectiv dansatorii, și cum creezi cultura de echipă?

De obicei, mereu văd frumosul și potențialul în oameni, și le spun să țină privirea sus, să zâmbească, să aibă încredere în ei – mereu am cuvinte încurajatoare la cursuri – și să se bucure de moment. În ceea ce privește trupa, sunt puțin mai severă (sau eram) – am fost numită Hitler deoarece eram destul de strictă la mișcări – pentru că vreau să iasă totul perfect la fiecare milimetru. În schimb, după ce ieșim de pe scenă, sunt fericită că împărtășim fiecare moment și nu mă mai interesează niciun defect. Deși, întotdeauna este loc de mai bine.

8. Ce sfaturi oferi unui instructor de dans?

Voi menționa aici ce sfaturi le ofer instructorilor mei de dans, de la Step in2 Salsa, și anume:

  • să fie încrezători în forțele lor;
  • înainte de a preda, să fie siguri că se află la un nivel la care ei sunt siguri pe ceea ce dansează;
  • să aibă o structură a unui curs, o metodologie măcar pe un modul de 3 luni de zile;
  • să accepte că sunt și ei oameni – e normal să mai greșești, nu sunt perfecți, întotdeauna să învețe și să nu se creadă mai presus decât oamenii din fața lor.

9. Ce părere ai de Sonrisa Online Project?

Iubesc Sonrisa Online Project. Mi se pare că oameni aceștia (pe lângă că vorbesc în momentul de față pentru prima ediție Dancer’s Voice și vă mulțumesc pentru asta), care creează Sonrisa – Adiță, Tania, Judit, pentru că ei sunt fondatorii și, bineînțeles, că și echipa care li s-au alăturat – sunt niște oameni care pe mine mă inspiră în mod continuu. 

Sonrisa Online Project este, într-adevăr, un exemplu la ceea ce ar trebui toți instructorii din România să facă în momente de pandemie, ceea ce pot spune că doar unii dintre noi am reușit să facem. Am o părere bună și cred că este un mod de adaptabilitate extraordinar și pe care l-au găsit foarte repede, iar pentru asta 

Îți trebuie determinare, putere de muncă,
o rutină pe care să ți-o creezi și să o respecți dumnezeiește,
și multă motivație să nu renunți.

10. Recomanzi cursurile online? 

Da, le recomand, mai ales în situația de față. Și noi luăm parte la cursuri online, după cum ziceam, continuăm să ne dezvoltăm și unele dintre principalele tale aspecte, ca și dansator, este să iei cursuri online de la ce instructor dorești.

Plus că văd și partea plină a paharului, adică prin cursurile online stai liniștit în sufrageria ta, dacă vrei o oră sau chiar șapte ore (dacă atât îți ia să înțelegi cursul).

11. Un gând pentru cititorii noștri.

Să continuați să faceți orice din pasiune, să luați cursuri online, să vă bucurați de dans și de tot ceea ce vă transmite dansul sufletelor voastre. Găsiți mereu un echilibru în ceea ce faceți.

Pentru noi, toți instructorii, dansul nu este un simplu dans sau școala nu este doar o școală și atât … este un stil de viață care ne caracterizează. Și le doresc tuturor cititorilor voștri (cât și ai noștri) să se păstreze puri, să nu se mintă niciodată și să

Păstrați pasiunile și visele active mereu.

În prezent, Ali se bucură de o familie de dansatori, pe care a reușit să o construiască alături de Edi, în interiorul Step in2 Salsa, o lume în care oamenii își urmează pasiunile, își descoperă stilul și își îndeplinesc visele.

Ți-a plăcut articolul?
+1
1
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Vezi mai multe:

5 beneficii ale dansului pentru copii

Una dintre cele mai mari preocupări ale unui părinte se învârte în jurul sănătății și educației copiilor. Deși, suntem mai mult decât mulțumiți să le oferim copiilor acces la tehnologie, încă de

Top 5 beneficii ale dansului

Întotdeauna am crezut că dansul este un mod de eliberare al nostru, al tuturor oamenilor, prin modurile sale de exprimare și prin impactul pe care îl poate aduce în viața fiecăruia. De-a

Vrei să înveți să dansezi Salsa sau Bachata de la Zero?

Înscrie-te astăzi în cea mai complexă platformă de cursuri de dans din România