Sonrisa Online

Rolul dansului în viața noastră

Salutare cititorule 🙂 ,

Știi, mă întrebam astăzi (de fapt, nu doar acum, întotdeauna mă gândesc la asta)… de ce te-ai apucat de dans, de ce te-ai înscrie la o școală de dans sau, eventual, la o serie de cursuri online? Să fie oare o poveste asemănătoare cu a noastră sau poate ai încercat să găsești o pasiune nouă? Orice ar fi, cred că este minunat.

TU ești extraordinar
doar pentru că ai ales ceva diferit stilului tău de viață!

Pentru noi dansul a fost și este mai mult decât o pasiune, și cred că și pentru tine este o nevoie de descătușare, un mod de a exprima sentimentele și de a da frâu liber emoțiilor tale.

Dansul în sine este o formă de comunicare non-vorbală prin care dansatorul împărtășește, celor care îl privesc, un mesaj prin mișcările trupului. Bine spunea Martha Graham, faimoasa dansatoare-coregrafă americană, că „dansul reprezintă cântecul trupului, fie cel de bucurie, fie cel de tristețe”. Ce simți tu când dansezi?

Te-ai gândit vreodată că tot și toate în jurul nostru dansează, inclusiv natura? Exact așa și este. Îți propun să-ți iei în orice moment al zilei câteva clipe de relaxare și observă… Remarcă de exemplu cum stropii de ploaie dansează la atingerea asfaltului sau cum râul curge zglobiu printre pietre, de asemenea fii atent la florile care se leagănă în vânt și fluturii cum zboară fericiți la sortimentele colorate. Nu-i așa că este o imagine fermecătoare?

Rolul și imaginea dansului trebuie văzut și înțeles în contextul diferitelor culturi din care fac parte. Spun asta pentru că dansul se deosebește în mare parte de ritm și de ceea ce exprimăm atunci când ne mișcăm. Privește dansul din cultura africană, modul în care dansează și devin una cu ritmul mă uimește pe zi ce trece mai mult. Dansatorii se dăruiesc ritmului muzicii lor, interpretând tiparele percuționale ale muzicii prin postură, gesturi și pași. Acestea externalizează tiparele ritmice în spațiul înconjurător prin deplasare, mai degrabă decât prin poziții fixe în spațiul care înconjoară corpul.

Totodată, și cultura arabă ne arată cum se manifestă dansul prin gesturile ample, armonioase și fluide (sunt absolut captivante). În dansurile feminine, ador să urmăresc cum se acordă o atenție deosebită respirației și, de asemenea, capacitatea de alternare a tensiunii și relaxării corpului pentru a capta ritmul… știai că sunt patru feluri de dansuri tradiționale în lumea arabă? Mi se pare impresionant să afli câte puțin din cultura celorlalte țări și să vezi pe ei ce-i determină să danseze, să afli pasiunea care se ascunde în spate și ce oferă prin dans.

Se poate observa că dansul are cel puțin 10 variații, fiecare cu un ritm distinct care dictează propriul model de mișcare, care fluctuează mult de la o cultură la alta, în funcție de circumstanțele de mediu, istorice și sociale. Pentru toate țările din lume,

muzica și dansul iau parte din identitatea lor.

Consider că dansul este o terapie care joacă roluri diferite și servește în diverse scopuri, și spun asta pentru că în cadrul școlii noastre, Sonrisa Dance Center, am întâlnit oameni cu diverse meserii care vin pentru dans, socializare și voie bună. Într-adevăr, relația dintre dans și societate este reciprocă, societatea cu elementul său fizic, dezvoltarea limbajului și a culturii constituie baza dansului. Iar pe de altă parte, dansul creează imagini, povești și răspândește mesaje ale societății. La rândul său, societatea își atribuie lecțiile despre conținut și plăcere din dans. Este de admirat că efectiv tu, ca persoană, faci față fricii necunoscutului până reușești să creezi un loc special ca formă de artă.

Dansul implică o legătură fizică iar când utilizezi limbajul corpului, ambii parteneri se simt aliniați emoționali. Chiar dacă nu știi la ce să te aștepți din partea partenerului, corpul tău trebuie să se miște și ai șansa să te concentrezi pe partenerul tău. Odată cu schimbarea bătăilor și mișcarea picioarelor, veți fi provocați constant să vă gândiți la următorul pas și să îl faceți împreună. Nu există plictiseală pe ringul de dans.

Experiența acestei noutăți cu partenerul deschide șansa la comunicare, bucurie și distracție. Sper că ești gata să te concentrezi și să întinerești. Cursurile de dans sunt locul perfect pentru a începe propria ta terapie prin dans. Elimină plictiseala, fă niște exerciții fizice și încearcă ceva nou, singur sau cu cineva drag. Alăturându-te familiei noastre la Sonrisa Dance Center, vei scoate mai mult din ea decât câteva mișcări de dans noi.

Ți-a plăcut articolul?
+1
3
+1
4
+1
3
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Vezi mai multe:

Ce trebuie să știi despre limbajul dansului

Comunicarea este atât de importantă în viața noastră de zi cu zi, iar capacitatea de a vorbi, a citi și a scrie este esențială. Dar te-ai întrebat vreodată ce limbaj are dansul?

Top 5 beneficii ale dansului

Întotdeauna am crezut că dansul este un mod de eliberare al nostru, al tuturor oamenilor, prin modurile sale de exprimare și prin impactul pe care îl poate aduce în viața fiecăruia. De-a

Vrei să înveți să dansezi Salsa sau Bachata de la Zero?

Înscrie-te astăzi în cea mai complexă platformă de cursuri de dans din România